Publicatie datum: 15-02-2005
Zwavelbemesting van zetmeelaardappelen
Omdat zwavel een belangrijk voedingselement is voor de plant, is er in 2003 en 2004 onderzoek uitgevoerd om na te gaan of een zwavelbemesting van zetmeelaardappelen een positief effect heeft op de opbrengst en de kwaliteit.
Uit de resultaten komt naar voren dat de invloed van zwavel in 2004 en 2003 beperkt is geweest. In beide jaren was er op het oog geen zwavelgebrek zichtbaar. Bij de rassen Karnico, Mercator en Seresta is er geen invloed geweest van zwavel op de opbrengst en het onderwatergewicht.
Onderzoek
De depositie van zwavel is al jaren dalende. Als we de depostie van zwavel afzetten tegen de behoefte van de verschillende gewassen, kan
er bij sommige gewassen een tekort ontstaan. Het tekort aan zwavel verschilt per gewas, per ras, grondsoort en gebied. Daarnaast is het herkennen van zwavelgebrek belangrijk en vaak moeilijk, omdat het lijkt op stikstofgebrek (afbeelding 1).
Om na te gaan of een zwavelbemesting van zetmeelaardappelen effect heeft op de opbrengst en de kwaliteit, is onderzoek aangelegd op een zandgrond met de rassen Karnico, Mercator en Seresta. Vóór het poten zijn de zwaveltrappen aangelegd: 0, 75 en 150 kg SO3 per ha. De zwavelvoorraad was 29 kg SO3 per ha in de laag 0-25 cm. Het zwavelleverend vermogen was 15 kg/ha, wat laag is. Als zwavelmeststof is kaliumsulfaat gebruikt. Na het strooien is deze meststof ingespit.
Het zwavelgehalte tijdens de groei liet een vreemd verloop zien. Vooral het object met 150 kg SO3/ha schommelde onverklaarbaar. Het nitraatgehalte in de plant is in 2004 niet beïnvloed door zwavel. Wel verschilde het nitraatgehalte per ras.
Bij het bepalen van de grondbedekking kwam naar voren dat zwavel geen invloed heeft gehad op de snelheid van afsterven. Zwavel heeft dan geen extra groeidagen opgeleverd.
Resultaat
Bij de oogst zijn de kg-opbrengst en het onderwatergewicht bepaald en is het uitbetalingsgewicht berekend (zie figuur 1). In 2004 heeft zwavel bij geen van de drie rassen invloed gehad op het uitbetalingsgewicht, de kg-opbrengst en het onderwatergewicht. In 2003 was er alleen bij Seresta een betrouwbaar verschil tussen 0 en 150 kg SO3 per ha.
Conclusies
Onderzoek heeft uitgewezen dat er in 2003 en 2004 nauwelijks tot geen invloed is geweest van zwavel op de opbrengst van Karnico, Mercator en Seresta. In hoeverre andere rassen wel reageren op een zwavelbemesting, is niet aan te geven.