Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 06-05-2010

Ziektenbestrijding wintertarwe

Na de afgelopen droge en redelijk warme periode hebben we nu te maken met regen en vrij koud weer. Voor met name Septoria en gele roest zijn dit ideale omstandigheden voor uitbreiding. In een aantal rassen (o.a. SW Tataros, Globus, Claire, Einstein en Residence) zien we ook al (lichte) meeldauwaantastingen en/of sporen van bruine roest. Dit betekent dat het nu tijd wordt om te overwegen een ziektebestrijding uit te voeren.

Betrek bij de ziektebestrijding in tarwe heel nadrukkelijk de resistenties van het betreffende ras. Uit [INVALID URL], proeven en demonstraties op praktijkbedrijven is gebleken dat de financiële opbrengst van minder ziektegevoelige rassen met een beperkte ziektebestrijding beter is dan van ziektegevoelige rassen met intensieve ziektebestrijding.
Dat betekent dat bij bovengenoemde ziektegevoelige rassen (maar ook nog bij o.a. Drifter, Skater en Apache) een ziektebestrijding bij wisselvallige omstandigheden in de strekkingsfase meestal wel uit kan. Maar bij rassen met een goede resistentie tegen Septoria tritici en roesten (bijvoorbeeld Tabasco, Lincoln, Tulsa en Carenius) is een vroege bestrijding tijdens de strekkingsfase meestal niet rendabel. Blijf deze rassen wel controleren op een eventuele infectie.

Voor een ziektebestrijding heeft u de keus uit onderstaande middelen, waarbij Proline iets sterker is op Septoria dan Opus Team, maar iets minder werkt op roesten. Bij aanwezige meeldauw aan Proline of Opus Team altijd 0,4 – 0,5 ltr Mildin of 0,5 – 0,75 ltr Corbel per ha toevoegen.

MiddelDosering (l/ha)Werking tegenPrijs (€ per ha, niveau 2009)
OogvlekkenziekteMeeldauwSeptoria triticiGele roestBruine roest
Corbel1-++++++++34
Mildin0,75-++++++++(+)37,50
Flexity0,5+++++(+)---30
Proline0,6-0,8+++++(+)+++++++++40-54
Opus Team1-1,5+++++++++++++31-47
Venture1,25-1,5+++++++++++++++++44-53