Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 15-04-2007

Ziektenbestrijding in wintertarwe

Deze tip vraagt u de kosten en baten van een vroege ziektenbestrijding van wintertarwe goed tegen elkaar af te wegen.

De wintertarwe zal, afhankelijk van ras en zaaidatum, de komende periode zijn lengtegroei gaan krijgen, gaan "schieten". Daarmee is het eerste moment gekomen waarop beslist moet worden of een bestrijding van de aanwezige schimmelziekten zinvol is (tijdstip T1).
Deze vroege bestrijding in het 1-2 knopenstadium is veelal gericht tegen bladvlekkenziekte (Septoria) en meeldauw, maar dit jaar komt er ook al enige bruine roest voor.

Hoewel enkele weken geleden de ziektesituatie erg alarmerend leek door de zachte winter en het natte weer, is de situatie nu ten gunste gekeerd. Het droge weer van de afgelopen periode en de droge en warme weersvooruitzichten maken dat Septoria zich niet of nauwelijks kan uitbreiden.

Onderzoek van de afgelopen jaren heeft uitgewezen dat een vroege bespuiting vaak niet rendabel is. Alleen bij ziektegevoelige rassen en/of een flinke ziektedruk zijn de kosten van een bespuiting goed te maken. Advies is daarom de kosten en baten van een vroege bespuiting goed tegen elkaar af te wegen. Houd hierbij rekening met de ziekteresistentie van het ras.

Voor meer informatie over dit onderwerp:
[INVALID URL]