Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 10-10-2011

Wondhelen of drogen consumptieaardappelen

Bij de aardappeloogst treedt altijd (schil-)beschadiging op. Een beschadigde knol is extra vatbaar voor bacterie en schimmelinfectie, wat later voor problemen in de bewaring kan zorgen. Daarnaast hebben beschadigde- niet geheelde knollen meer vochtverlies, door extra verdamping en hogere activiteit. Na oogst, is het dan ook van belang om de wondheling zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Bij de aardappeloogst treedt altijd (schil-)beschadiging op. Een beschadigde knol is extra vatbaar voor bacterie en schimmelinfectie, wat later voor problemen in de bewaring kan zorgen. Daarnaast hebben beschadigde- niet geheelde knollen meer vochtverlies, door extra verdamping en hogere activiteit. Na oogst, is het dan ook van belang om de wondheling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het wondhelingsproces gaat het snelst bij een hoge RV in combinatie met een temperatuur rond de 15-16 °C. Dit klimaat bereik je meestal door de eerste weken, zo weinig mogelijk te ventileren. Maar hoe weinig kun je ventileren?
Onder bepaalde omstandigheden moet eerst gedroogd worden. Hierbij moet extra gewichtsverlies door drogende lucht langs niet geheelde wondjes voor lief genomen worden. Dit geldt bij:

  • Rassen die extra gevoelig zijn voor bewaarrot zoals Agria, Victoria en Lady Olympia.
  • Partijen met enkele rotte knollen door b.v. waterplekken.
  • Partijen waar rot verwacht wordt b.v. bij een mogelijke phytophthora infectie of holle knollen.
  • Bij een natte oogst, waarbij de knollen na inschuren nog nat aanvoelen.

Droog in deze situaties altijd tot de knollen droog aanvoelen en de grond in de cel breekt in plaats van kneedt. Daarnaast moet voorkomen worden dat vrijkomend vocht van eventuele rotte knollen gezonde knollen infecteert. Dit kun je doen door het vrijkomende vocht telkens weg te drogen. Voor controle, is het aan te raden rotte knollen bovenop de cel niet verwijderen! Als drogen niet nodig is, kun je volstaan met dagelijks verversen door 15 – 60 minuten met externe (drogende) lucht te ventileren.