Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 12-12-2011

Werking van fungiciden tegen stammen van de klonale lijnen Green33 en Blue13

Phytophthora infestans verandert snel. In 2011 is een veldproef uitgevoerd in Lelystad, waarin de werkzaamheid van fungiciden tegen een isolaat van een nieuwe P. infestans klonale lijn Green33 en een isolaat van de gevestigde klonale lijn Blue13 is vergeleken.

Phytophthora infestans verandert snel. In 2011 is een veldproef uitgevoerd in Lelystad, waarin de werkzaamheid van fungiciden tegen een isolaat van een nieuwe P. infestans klonale lijn Green33 en een isolaat van de gevestigde klonale lijn Blue13 is vergeleken. Onder de zware ziektedruk en de lange spuitintervallen in deze proef, liet fluazinam een lagere werkzaamheid zien tegen dit specifieke Green33-isolaat in vergelijking met het Blue13-isolaat. Voor de overige fungiciden was de bestrijding van Green33 niet moeilijker in vergelijking met Blue13.
Een survey in praktijkpercelen in 2011 resulteerde in 20% Green33-isolaten en 22% Blue13-isolaten, hetgeen er op duidt dat Green33 nu een aanzienlijk deel uitmaakt van de Nederlandse P. infestans-populatie. Green33-isolaten hebben een identieke genetische vingerafdruk. Dit betekent echter nog niet dat de gevoeligheid van deze isolaten voor fluazinam ook vergelijkbaar is. Dit zal onderzocht worden in 2012. De werkzaamheid van fungiciden tegen Green33 onder praktijkomstandigheden met een natuurlijke ziektedruk en optimale spuitintervallen zal ook worden onderzocht.