Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 27-03-2012

Wel of geen knolbehandeling tegen Rhizoctonia?

Beoordeel en bepaal de sclerotiën-index van de partij pootgoed. Blijft de sclerotiën-index beneden de 10, dan hoeft u het pootgoed niet te behandelen tegen Rhizoctonia. Als al veel langere kiemen op het pootgoed aanwezig zijn bij een sclerotiën-index lager dan 10, eveneens behandelen. Is de index hoger dan 10, dan is het snel zinvol om de knollen voor het poten te behandelen.

Beoordeel en bepaal de sclerotiën-index van de partij pootgoed. Blijft de sclerotiën-index beneden de 10, dan hoeft u het pootgoed niet te behandelen tegen Rhizoctonia. Als al veel langere kiemen op het pootgoed aanwezig zijn bij een sclerotiën-index lager dan 10, eveneens behandelen. Is de index hoger dan 10, dan is het snel zinvol om de knollen voor het poten te behandelen. Rhizoctonia op de pootgoedknol kan, zeker bij vroeg poten in koude grond, zorgen voor een slechte opkomst, groeischeuren, een mindere sortering en een lagere opbrengst.

Een knolbehandeling kan gebeuren met vloeibare middelen met een schijfvernevelaar (Moncereen vloeibaar, Moncereen Pro, Monarch of Maxim 100FS). Monarch kunt u verdunnen met water tot maximaal 2 ltr/ton. Maxim 100 FS puur toepassen of met max 0,25 ltr water per ton.  Vanaf 2012 is Moncereen Pro toegelaten. Voor toepassing Moncereen Pro verdunnen tot maximaal 2 ltr vloeistof per ton. Moncereen Pro is toepasbaar tot het witte puntjes stadium. Met een poederdoseerapparaat op de pootmachine kan 2 kg/ton Moncereen droogontsmetter of 1,5 kg/ton Symphonie worden gebruikt.
In het overzicht is weergegeven in welke teelt de middelen zijn toegelaten en hun werking tegen betreffende schimmels.

MiddelToegelaten in:Dosering/tonWerking tegen:
PootgoedConsumptieRhizoctoniaZilverschurftZwarte spikkel

Knolbehandeling

Moncereen

jaja1 ltr/2kg+++--

Monarch*

jaja0,2 ltr++++(+)-

Symphonie*

-ja1,5 kg++++(+)-

Maxim 100 FS

-ja0,25 ltr+++**++**(++)**

Moncereen Pro

jaja0,6 ltr+++**+++**(++)**

Proradix Agro

jajaAls aanvulling op 50-100% chemie

Rijenbehandeling

Moncereen***

jaja7,5-12,5 ltr++++--

Amistar*  ***

jaja3 ltr+++++++(+++)**

Subliem

jaja3 ltr++++++(+++)**

* Geen toelating in grondwaterbeschermingsgebieden ** Voorlopig *** Ook volveldsbehandeling mogelijk