Publicatie datum: 21-03-2012
Wel of geen granulaten gebruiken bij de teelt van aardappelen?
In de praktijk wordt vaak preventief een granulaat ingezet bij het poten van de aardappels als verzekering tegen mogelijke schade van aaltjes. Ons standpunt is dat voor het gebruik van granulaten er duidelijke aanwijsbare problemen met aaltjes dienen te zijn, anders niet gebruiken. Granulaten zorgen bij aaltjes voor een goede en snelle groei van het gewas vroeg in het seizoen.
In de praktijk wordt vaak preventief een granulaat ingezet bij het poten van de aardappels als verzekering tegen mogelijke schade van aaltjes. Ons standpunt is dat voor het gebruik van granulaten er duidelijke aanwijsbare problemen met aaltjes dienen te zijn, anders niet gebruiken. Granulaten zorgen bij aaltjes voor een goede en snelle groei van het gewas vroeg in het seizoen. Voor eigen percelen adviseren wij om een aaltjesmonster te laten nemen.
- Ga bij uw aardappelpercelen na of u aantasting van schadelijke aaltjes kunt verwachten aan de hand van grondonderzoek of op basis van eerder geconstateerde aantasting in het perceel.
- Bij Trichodoriden in het verleden kunt u later poten, bij vroeg poten een granulaat toevoegen (koud en nat).
- Chitwoodi geeft geen opbrengstverlies, alleen kwaliteitsverlies. Granulaat vermindert alleen de knobbelindex. (Bij Asterix en Hansa geldt een nul tolerantie voor M. Chitwoodi. Granulaat geeft geen garantie dat alles schoon blijft).
- Bij te verwachten schade van ritnaalden, gebruik Mocap 15 G of Nemathorin.
Zet granulaten in om schade te beperken. Een rijenbehandeling is niet afdoende omdat het granulaat niet in de hele rug komt waardoor niet alle knollen beschermd zijn. Een volveldsbehandeling geeft meer zekerheid. Een granulaat werkt 6 tot 8 weken, nadien wordt het aaltje weer actief.