Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 11-04-2008

Wekelijkse minerale oliebespuitingen nog steeds effectief tegen Y-virusverspreiding in pootaardappelen

In 2006 toonde het Landbouwcentrum Aardappelen in België opnieuw aan dat minerale olie noodzakelijk blijft om verspreiding van het Y-virus in pootaardappelen tegen te gaan. Zij liet in proeven zien dat ook het insecticide Plenum de verspreiding van het Y-virus niet tegengaat. De virusreductie met minerale olie was circa 55% en met Plenum 0 %. Plenum werkte wel goed als insecticide.

De belangrijkste manieren om verspreiding van Y-virus te beperken zijn:

  1. uitgaan van virusvrij pootgoed;
  2. vroeg (zodra ze in het veld zichtbaar worden) selecteren in een bladluisvrij gewas;
  3. zorgen voor een gezonde omgeving. Geen belendende aardappelpercelen waar virus in voorkomt en van waaruit besmette luizen het pootgoedperceel binnen kunnen vliegen. En geen aardappelopslag in de directe omgeving van het pootgoedperceel;
  4. tijdig het loof vernietigen, en
  5. wekelijks vanaf opkomst met 7,5 l minerale olie per ha + een pyrethroïde spuiten.
De pyrethroïde doet waarschijnlijk niets tegen van buitenaf invliegende met Y-virus besmette luizen (de luizen gaan pas na enige tijd dood, nadat ze het virus hebben afgegegeven), maar zorgt er wel voor dat zich in het perceel zelf geen populatie bladluizen kan opbouwen.
Er zijn nog geen aanwijzingen dat minerale olie niet zou werken tegen de nieuwe stammen van het Y-virus, zoals de stam Wilga en het Yntn-virus.
Afgelopen jaar vonden er al in april besmettingen plaats in tulpen, terwijl men pas in mei vliegende luizen vaststelde. Daarom blijft het advies om direct vanaf opkomst met minerale olie-bespuitingen in pootaardappelen te beginnen. Vooral jonge plantjes worden gemakkelijk besmet.