Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 16-05-2011

Viruspreventie pootaardappelen

Zeker in het begin van het groeiseizoen is extra aandacht nodig voor de luizensituatie op uw percelen. Steeds meer aardappelen staan/komen nu boven. Ook vanuit opslagplanten in andere gewassen kan het Y-virus nu verspreid worden.

Start bij de bontgevoelige rassen tijdig met de inzet van 4-7 liter minerale virusolie per bespuiting (ca. 1 ltr olie per dag). Bij snelle groei en gunstig luizenweer is het advies een kort interval van 4 tot 5 dagen aan te houden.
Zet een extra luizendodend middel in als bij het poten geen Actara of Amigo is toegepast. Middelen met een directe luizendoding zijn Pirimor, Calypso, Gazelle, Actara, Plenum of Teppeki. Op een nog klein gewas heeft Pirimor de voorkeur. Zodra de planten wat groter worden, komt de systemische werking van de overige middelen goed tot zijn recht.

Op de website van de NAK (via het NAK-loket) worden binnenkort weer alle detailgegevens, zoals gevangen bladluizen per soort per vangbak/zuigval, per dag en geaccumuleerd, gepubliceerd. De gegevens worden zowel in tabelvorm als grafisch weergegeven.