Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 30-08-2010

Tarwe drogen

Dit jaar verloopt de tarweoogst bijzonder moeizaam. Niet alleen moet er nog graan geoogst worden, ook het geoogste graan is nog niet altijd veilig gesteld. Het drogen van tarwe gebeurt de laatste jaren steeds vaker in een aardappel- of uienbewaarplaats. Houd er wel rekening mee dat tarwe aanzienlijk meer tegendruk geeft zowel tegen de wand van de cel als voor de luchtdoorvoer. Heeft uw ventilator nog voldoende luchtopbrengst bij een tegendruk tot 500 Pa? De storthoogte is daarnaast afhankelijk van het vochtpercentage. In een uienbewaarplaats kan tarwe tot maximaal 3 meter hoog gestort worden, tarwe van 20% vocht slechts 2,5 meter. Boven de 20% (tot 25%) maximaal 2 meter storthoogte. Voor een aardappelbewaarplaats geldt een maximale storthoogte van 2/3 maal de storthoogte voor een uienbewaarplaats. Zaaizaad kan niet in een aardappelbewaarplaats worden gedroogd in verband met kiemremmers. Gebruik bij voorkeur buitenlucht om de tarwe droog te blazen. Wanneer een inblaastemperatuur hoger dan 35°C wordt gebruikt bestaat kans op kiembeschadiging. Teveel opwarmen kan condens in de bovenste laag geven waardoor de weerstand toeneemt. Met buitenlucht zal nooit een te hoge inblaastemperatuur worden bereikt. Wanneer het dauwpunt van de buitenlucht lager ligt dan het dauwpunt van het product droogt u. Koel uw partij dan ook niet te snel in omdat dit de droogmogelijkheden daarna vermindert. Bij bovengrondse kanalen is het verstandig om de tarwe boven de kanalen hoger te storten dan midden tussen de kanalen. De lucht neemt de weg van de minste weerstand en zal bij gelijke storthoogte het product midden tussen de kanalen niet bereiken. Let op bij ondergrondse kanalen: zorg voor voldoende lucht tussen de kanalen, door bijvoorbeeld tussen de kanalen pallets te plaatsen met gaasdoek erover heen.

Twee zaken zijn van groot belang om het ingeschuurde graan goed droog te krijgen:

  1. Zorg voor een goede luchtverdeling. Lucht zoekt de weg van de minste weerstand. Omdat droog graan minder luchtweerstand geeft dan vochtig graan, zal na verloop van tijd de lucht langs gangetjes droog graan de hoop verlaten. Het graan buiten deze gangetjes krijgt geen lucht en droogt dus niet of slecht. Dit probleem kan worden verholpen door het graan om te scheppen. Op deze manier wordt het droge en vochtige graan weer vermengd en zal de ventilatielucht opnieuw zijn weg zoeken. Omscheppen is zeker aan te bevelen bij een vochtgehalte > 20%.
  2. Houd constant lucht op het product. Ventileer intern als de buitenlucht niet geschikt is (te koud of te warm).