Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 27-07-2010

Spruitremming in zaaiuien

Spruitremming in zaaiuien is een behandeling waarbij het effect sterk afhangt van de omstandigheden waaronder en het moment waarop gespoten wordt. Lastig is dat het uiteindelijke resultaat pas in februari - maart zichtbaar wordt. Dit maakt dat het kiezen van een goed moment en het wachten op de juiste omstandigheden zeer belangrijk zijn.

Stadium van het  gewas
Het middel moet na toepassing getransporteerd worden naar de bol. Daarom moet er op het moment van spuiten tot twee weken na de bespuiting nog voldoende activiteit in de plant zijn en de hals mag nog niet gesloten zijn. Let op: dit jaar staan de uien met een dunne nek en het gewas zal daarom snel sluiten. In een egaal gewas is het ideale stadium als de eerste plekken gevallen zijn, maar de meeste uien nog recht staan. Op de vroeg gezaaide percelen is er tweewassigheid aanwezig en daarom is goed behandelen moeilijk. Het moment waarop de eerste uien strijken, is voor de nakiemers nog te vroeg. Kies op die percelen met een klein aandeel (< 30%) nakiemers voor een goede behandeling van de vroege uien. De behandeling kan op deze percelen worden uitgevoerd vanaf het strijken van de eerste plekken.

Omstandigheden tijdens spuiten
De omstandigheden tijdens spuiten en de spuittechniek zijn bepalend voor de opname in het blad. Spuit op een niet afgehard gewas en voor een betere bedekking met veel water (400 ltr/ha). Na toepassing moet het minimaal 10 uur droog zijn. Gebruik, afhankelijk van de omstandigheden, 3-3,75 kg o.a. Royal MH spuitkorrel per ha, gecombineerd met een uitvloeier.