Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 24-03-2014

Schadedrempel bladluis in consumptieaardappelen

In het teeltseizoen 2011 is door DLV Plant en proefboerderij Rusthoeve een proefveldonderzoek opgestart om de schadedrempel van bladluizen in consumptieaardappelen vast te stellen. Door de hoge frequentie van grote hoeveelheden neerslag in de maanden juli en augustus waren er zo goed als geen luizen in de proef aanwezig. Om deze reden is dan ook besloten de proef vroegtijdig te beëindigen.

In de teeltseizoenen 2011 is door DLV Plant en proefboerderij Rusthoeve een proefveldonderzoek opgestart om de schadedrempel van bladluizen in consumptieaardappelen vast te stellen. Door de hoge frequentie van grote hoeveelheden neerslag in de maanden juli en augustus waren er zo goed als geen luizen in de proef aanwezig. Om deze reden is dan ook besloten de proef vroegtijdig te beëindigen.
In 2012 is er opnieuw een proefveld aangelegd. Opnieuw viel in maanden juli en augustus frequent grote hoeveelheden neerslag. De ontwikkeling van de populatie luizen in de proef over het gehele proefveld viel weer tegen. Om deze reden is een deel van het proefveld niet geoogst. In enkele veldjes was in augustus gemiddeld 10-20 luizen per samengesteld blad aanwezig. Bij deze veldjes en de referenties erom heen is een opbrengstbepaling uitgevoerd. De opbrengst van deze veldjes was niet gerelateerd aan het aantal luizen per samengesteld blad. Het aantal van 20 luizen per samengesteld blad is nog veel lager dan de “oude” schadedrempel van 50 luizen per samengesteld blad.