Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 23-03-2010

Rhizoctonia in consumptieaardappelen

Als er op het pootgoed rhizoctonia-aantasting zit, is het snel zinvol om de knollen voor het poten te behandelen. Rhizoctonia op de pootgoedknol kan, zeker bij vroeg poten in koude grond, zorgen voor een slechte opkomst, groeischeuren, een mindere sortering en een lagere opbrengst.
Een knolbehandeling kan gebeuren met vloeibare middelen met een schijfvernevelaar, met 1 ltr/ton Moncereen vloeibaar of 0,2 ltr/ton Monarch. Monarch kunt u verdunnen met water tot maximaal 2 ltr/ton.
Nieuw dit jaar is de toelating van Maxim 100 FS. Naast een goede Rhizoctonia-werking heeft dit middel ook een werking tegen zilverschurft en zwarte spikkel. Voor een goede verdeling op de knol ook dit middel toepassen met een schijfvernevelaar. De dosering is 0,25 ltr/ton en mag verdund worden met maximaal 0,5 ltr water/ton. De toelating is enkel in consumptieteelt. Dit jaar zal er maar beperkt product aanwezig zijn.
Ook kan met een poederdoseerapparaat 2 kg/ton Moncereen droogontsmetter of 1,5 kg/ton Symphonie worden gebruikt. Symphonie is alleen toegelaten in de consumptieteelt.
Bij de teelt van tafelaardappelen, waar schilkwaliteit belangrijk is, kunt u naast een eventuele knolbehandeling ook overwegen om nog een grondbehandeling uit te voeren, waardoor de nieuwe knollen beter beschermd zijn tegen zilverschurft, zwarte spikkel en rhizoctonia-aantasting vanuit de grond. Hiervoor zijn tijdens het poten als rijenbehandeling 3 ltr Amistar (6 ltr vollevelds) of 3 ltr Subliem toegelaten. Zorg bij een rijentoepassing voor een goede verdeling, gebruik minimaal 200 ltr spuitvloeistof per hectare.