Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 06-01-2012

Rassenbulletin biogasmaïs

Dit rassenbulletin geeft de resultaten weer van onderzoek in Noord- en Zuid-Nederland (Valthermond respectievelijk Vredepeel) naar de waarde van maïsrassen voor de productie van biogas.

Voor de economische effciëntie van de vergister is de kolom CH4-gas m3 per ton vers zeer interessant, omdat dit aangeeft hoeveel CH4-gas er geproduceerd wordt per ton vers product. Elke ton vers product moet worden geoogst, getransporteerd, ingekuild, ingevoerd in de vergister en komt tot slot in de digestaat. Bij een bepaald vermogen van de WKK betekent meer gas per ton dat er minder product hoeft te worden "gehandeld" en dat er minder digestaat wordt geproduceerd.
Op hectarebasis is de CH4-opbrengst (m3 per ha) de belangrijkste eigenschap, omdat dit aangeeft hoeveel methaan er per ha geproduceerd kan worden met een ras. Dit is belangrijk als er een tekort aan te vergisten organische massa dreigt. Tevens is deze eigenschap belangrijk als er gekeken wordt naar de energetische en milieukundige effciëntie van de teelt, aangezien deze op hectarebasis worden berekend.