Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 30-07-2012

Pre harvest bespuiting met Glyfosaat

Dit jaar leent zich ervoor om een pre harvest bespuiting uit te voeren. Alle wortelonkruiden staan nog frisgroen in de tarwe. In de praktijk constateren we dikwijls dat mensen niet willen spuiten omdat er delen van de tarwe gelegerd zijn “en dat is zonde om erover te rijden”.

Dit jaar leent zich ervoor om een pre harvest bespuiting uit te voeren. Alle wortelonkruiden staan nog frisgroen in de tarwe. In de praktijk constateren we dikwijls dat mensen niet willen spuiten omdat er delen van de tarwe gelegerd zijn “en dat is zonde om erover te rijden”. Bedenk wel dat in tarwe de slagingskans om wortelonkruiden goed op te kunnen ruimen groter en goedkoper is dan in andere gewassen. Er zijn drie handvatten om te bepalen wanneer de bespuiting uitgevoerd kan worden:

  • wanneer het stro geel is en de knopen nog groen;
  • wanneer het graan een vochtgehalte heeft dat onder de 30% ligt (korrel is met de nagel in te drukken en laat geen deuk na);
  • 5 dagen voor de oogst.

Gebruik minimaal 4 ltr (glyfosaat 360) per hectare en bij veenwortel 6 ltr. Het beste is om dit te verspuiten in een 2% oplossing. Houd rekening met een veiligheidstermijn van 7 dagen.
Alle granen die voor zaaizaad gebruikt gaan worden en brouwgerst mogen niet met glyfosaat worden behandeld. Dit in verband met mogelijke aantasting van de kiemkracht.