Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 08-04-2013

Pootgoed in de schuur

Onder de huidige weersomstandigheden hoeft u nog geen haast te maken met het poten van aardappelen. In de grond zitten de aardappelen nu namelijk net zo koud als buiten of in de schuur. Let op met het pootgoed. Mocht u nog pootgoed ontvangen, overweeg of tracht om dit nog wat langer bij de leverancier te houden.
Anderzijds als u het zelf goed kunt bewaren is het tijdig ontvangen van uw pootgoed nooit verkeerd. Het pootgoed wat nu binnenkomt, is in ieder geval erg koud (!) en de kieming is nog zeer beperkt.

Er zijn verschillenden manieren om pootgoed op te slaan.
Bekend en gemakkelijk is de kipwagen. Groot nadeel daarvan is dat de partij niet belucht kan worden. Als straks de temperatuur buiten weer oploopt zal deze partij flink nat worden, met alle negatieve gevolgen voor fusarium, bacterie en zilverschurft van dien.
Een andere populaire optie is de bigbag. Ook deze heeft als nadeel dat de partij niet of nauwelijks belucht kan worden, zeker als ze gewoon naast en tegen elkaar aan in de schuur staan. Als het buiten weer warmer wordt en u ze buiten gaat plaatsen, zorg dan dat er ruimte zit tussen de bigbags.
Meest gunstig momenteel is losgestort in bijv. een uiencel of in kisten waarbij de kisten belucht kunnen worden of in enkele rijen op de trek staan. Als u de mogelijkheid hebt om te beluchten (ventileren of met natuurlijke trek) zal de hoeveelheid condens beperkt blijven. Mocht kieming in de partij een probleem worden dan is tijdig omstorten van belang. Doe dit bij voorkeur als de kiemen nog klein zijn, max 0,5 – 1 cm.

Bij aardappelen die u vroeg wilt poten en oogsten en die nog koud en niet los in de schuur zitten, kunt u een warmtestoot overwegen. Door de aardappelen enkele dagen op te warmen naar ca. 15 graden, komt de aardappel los en zal deze na het poten sneller ontwikkelen. Poot dan pas als de kieming echt op gang komt. Aardappelen opwarmen en direct in de koude grond stoppen heeft geen zin.