Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 06-07-2014

Oogst en toediening maaimeststoffen

Maaimeststoffen zijn gewassen die speciaal geteeld worden om te dienen als meststof voor een ander gewas. In deze deskstudie zijn de mogelijkheden en voordelen benoemd.

Inleiding

Verse en ingekuilde vlinderbloemigen, waaronder luzerne en  grasklaver, blijken  hoogwaardige meststoffen te zijn. Maaimeststoffen zijn verse of bewaarde maaisels van een maaiweide of groenbemester die meteen of na bewaring als meststof toegepast worden in een ander gewas.
Vooral vlinderbloemige gewassen zijn hiervoor geschikt. Tot nu toe zijn grasklaver, rode klaver en luzerne de belangrijkste toegepaste gewassen.

Het onderzoek

Er werd een deskstudie uitgevoerd door het raadplegen van de beschikbare literatuur en door de bestaande kennis en ervaringen te beschrijven.

Resultaat

Maaimeststoffen kunnen geteeld worden voorafgaand aan een gewas of gemaaid en afgevoerd worden om direct op een ander perceel te dienen als meststof of na het afvoeren bewaard worden om later te dienen als meststof. Ook gedroogde (lucerne)brok kan als meststof dienen.
Een groot voordeel van een maaimeststof is dat er minder mineralen naar het bedrijf aangevoerd moeten worden. Kostentechnisch is het momenteel nog niet echt interessant ten opzichte van organische mest.
In diverse proeven en demonstraties zijn positieve resultaten opgedaan die in het rapport worden beschreven. Meer onderzoek is nodig om de meerwaarde van maaimeststoffen te bekrachtigen.