Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 15-09-2003

Ontwikkeling en evaluatie van een PCR-toets voor Fusarium-droogrot

Door het toetsen van de grond op de aanwezigheid van Fusarium kan worden ingeschat of een fungicidenbehandeling tijdens inschuren dan wel tijdens het sorteren kan worden uitgespaard.

Inleiding

Pootaardappelen worden veelal uit voorzorg behandeld tegen bewaarziekten op het moment dat ze de bewaring in gaan. De bewaarziektebestrijding voorafgaand aan het bewaren is voor een belangrijk deel gericht op de bestrijding van zilverschurft (Helminthosporium solani). Evenwel bij droge bewaarcondities bij het inschuren hoeft geen bestrijding van zilverschurft te worden uitgevoerd. De bestrijding van bewaarziekten (waaronder droogrot; Fusarium) kan dan uitgesteld worden naar een eventuele bestrijding bij het sorteren. Het voordeel is dan dat minder pootgoed behandeld hoeft te worden (grote knollen naar consumptie) en dat de verdeling op de knol beter is, omdat bij het inschuren de knollen vaak behangen zijn met grond.

Proefopzet en resultaten

Voor het realiseren van de doelstelling valt het project uiteen in drie deelprojecten. Het eerste deel heeft vooral betrekking op activiteiten, waarbij getracht wordt een relatie te leggen tussen de PCR-bepaling van F. sulphureum of F. coeruleum uit grondmonsters en het optreden van droogrot in 25 praktijksituaties (per jaar). Het eerste jaar is de PCR-toets uitgevoerd op grond, wat door de NAK is bemonsterd voor AM-bepaling. Het tweede en derde jaar is naast de toetsing op AM-grond ook een toets op sorteergrond uitgevoerd.
Alle telers zijn aan een enquête onderworpen en hebben daarin vragen als droogrothistorie, mate van beschadiging, grondsoort, ras, ontvelling en bewaarmethode beantwoord.
In 70% van de PCR-bepalingen in AM-grond kwam de uitslag van de bepaling overeen met het al dan niet optreden van droogrot in de bewaring bij de telers. De overige PCR-uitslagen kwamen niet overeen. Er waren vals positieve en vals negatieve uitslagen. Vals negatieve en positieve uitslagen kunnen makkelijk ontstaan wanneer de bemonstering van eenderde hectare voor AM-bepaling niet representatief is voor het perceel. Daarnaast is het ook mogelijk dat het optreden van sporadisch rot in de partij abusievelijk aan Fusarium wordt toegeschreven. Op twee bedrijven met echte droogrotproblemen werd de aantasting goed voorspeld met de PCR-toets op AM-grond. Een beter verband werd aangetoond tussen de PCR-toets op sorteergrond en het optreden van droogrot, omdat de PCR-toets op sorteergrond meer onderscheidend was dan op AM-grond (hogere uitslagen). Er lijken nu evenwel iets meer vals positieve uitslagen op te treden. De vals positieve uitslagen kunnen worden toegeschreven aan goede oogst- en bewaaromstandigheden en raseffecten die het optreden van droogrotsymptomen onderdrukken ondanks dat Fusarium aanwezig is.

Conclusie

Het onderscheidend vermogen van de toets neemt toe tijdens het bewaarseizoen. De PCR-toets lijkt zeer geschikt voor advisering van het al of niet behandelen met een fungicide bij het sorteren van aardappelen.