Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 06-04-2010

Onkruidbestrijdingsonderzoek suikerbieten 2009

Onkruidbestrijdingsonderzoek suikerbieten 2009

Het IRS heeft in 2009 drie onkruidbestrijdingsproefvelden in suikerbieten aangelegd. Op pagina 3 van het verslag staan de onderzoeksvragen.

De conclusies:

  • Centium 360 CS bij het zaaien had een goede werking tegen bingelkruid. Door hieraan Goltix SC toe te voegen, verbeterde de bestrijding van melganzevoet. Op humusrijke dalgrond hadden deze bodemherbiciden geen duidelijk effect op de daar aanwezige onkruiden (melganzevoet en perzikkruid). De bieten vertoonden geen of slechts zeer beperkte ‘Centiumverschijnselen’ (witgeelverkleuring van eerste echte bladeren).
  • Fiesta bij het zaaien werkte goed tegen bingelkruid en niet aantoonbaar tegen melganzevoet en perzikkruid. Aan de bieten was niets te zien.
  • Toevoeging van Frontier Optima of Dual Gold aan de LDS-combinatie (met en zonder Goltix SC) had in Simpelveld geen effect op de bestrijding van melganzevoet en bingelkruid. In Valthermond daarentegen verbeterde Dual Gold het effect tegen perzikkruid (niet tegen melganzevoet) en verbeterde Frontier Optima het bestrijdingseffect tegen zowel perzikkruid als melganzevoet. Frontier Optima en Dual Gold gaven extra gewasdrukking.
  • Fiesta in de naopkomstcombinaties in plaats van Goltix SC verbeterde na vijf bespuitingen het bestrijdingsresultaat tegen bingelkruid, maar had geen effect op melganzevoet en perzikkruid. Het bietengewas leed niet zichtbaar van deze bespuitingen.
  • Toevoeging van IRS 679 (0,03 of 0,05 l/ha), vanaf het tweebladstadium, aan de LDS-combinatie (met en zonder Goltix SC) verbeterde de werking tegen bingelkruid, melganzevoet (in Simpelveld) en perzikkruid. Het gewas had er niet of nauwelijks (een enkele witgele stip op bladeren) onder te lijden.
  • Later beginnen met spuiten met een hogere dosering en deze bespuiting éé