Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 18-12-2008

Onkruidbestrijdingsonderzoek 2008

Onkruidbestrijdingsonderzoek 2008

Het IRS heeft in 2008 drie onkruidbestrijdingsproefvelden aangelegd. Op pagina 3 van het verslag staan de onderzoeksvragen.

De conclusies:

•         Centium had een zeer goede werking tegen varkensgras. Toevoeging van Goltix gaf geen verbetering van de onkruidbestrijding. Centium veroorzaakte geen zichtbare schade aan de bieten. Alleen in Simpelveld waren zeer lichte ‘Centium-verschijnselen’ (geelwitte verkleuring van de bladeren) zichtbaar, die na enkele weken weer wegtrokken.

•         Twee naopkomstbespuitingen met dubbele dosering leverde, ten opzichte van vier bespuitingen met een normale dosering, hetzelfde onkruidbestrijdingsresultaat op. De bieten werden er echter wat sterker door gedrukt (één proefveld: Valthermond).

•         Het toevoegen van Dual Gold of Frontier Optima leverde op deze proefvelden geen duidelijk voordeel op bij de onkruidbestrijding. Toevoeging van Dual Gold resulteerde op één proefveld (Simpelveld) in wat meer gewasdrukking.

•         Vanaf het tweebladstadium beginnen met het toevoegen van Frontier Optima in een lagere dosering (0,3 liter per hectare) had geen duidelijk effect op de effectiviteit en selectiviteit.

•         Vervanging van Goltix in de lagedoseringencombinatie door Dual Gold, Frontier Optima of Pyramin verslechterde de bestrijding van melganzevoet. Vervanging door Dual Gold en Frontier Optima verslechterde ook de bestrijding van varkensgras.

In dit rapport kunt u de werkwijze en resultaten van deze proeven lezen.