Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 13-04-2011

Onkruidbestrijding zaaiuien

De onkruiddruk van voornamelijk veelknopige zaadonkruiden is dit jaar op veel percelen enorm groot. Het is bij de huidige afgeharde omstandigheden belangrijk om bespuitingen met korte intervallen uit te voeren (4-5 dagen).
Op percelen waar de uien nog in het kramstadium staan, kunt u nog een bespuiting uitvoeren met 0,5 ltr Totril + 1 ltr olie. Op percelen die nu in het vlaggeblad staan, kunnen we met contactmiddelen nu weinig doen. Bij koude nachten kunt u om de 4-5 dagen een 0,5 ltr Chloor-ipc spuiten om het onkruid zwak te houden. Op percelen met een eerste echte pijp kan er weer met contactmiddelen gespoten worden als het droog is en de uien afgehard zijn. De voorkeur bij veelknopigen gaat uit naar 0,2 ltr Totril + 0,15 ltr Basagran. Deze combinatie bestrijdt o.a. hondspeterselie, kamille, kleefkruid en perzikkruid. Gebruik bij minder veelknopigen maar meer melganzevoet en kruiskruid eerder 0,2 ltr Totril + 0,3 kg Lentragran; deze combinatie is zachter voor de uien. Lentagran heeft extra werking op duivekervel, paarse dovenetel, zwarte nachtschade, klein kruiskruid in kiemplantstadium en van de melden alleen melganzevoet. Lentagran toepassen bij groeizaam weer, bij afgehard onkruid is het bestrijdingseffect minder. Gebruik bij deze contactmiddelen altijd een grove druppel en 500 ltr water.
Indien er regen valt, kan er na de regen altijd gespoten worden met 0,5 ltr Chloor in combinatie met Stomp. Pas vanaf de eerste pijp 3 cm kan Pyramin/Better DF of Dual Gold in de combinatie worden toegevoegd.
Totril mag maximaal 3 x per seizoen toegepast worden!
Wees zeer terughoudend met het aanvullen van bodemmiddelen op droge grond. Als er weer regen valt, kunnen de bodemmiddelen die niet vastgelegd zijn naar de wortel van de ui spoelen met behoorlijke groeivertraging als gevolg.