Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 11-04-2012

Nieuwe graanfungiciden met carboxamiden

Actieve stoffen uit de groep van de carboxamiden zijn de opvolgers van de strobilurinen. Qua graanziekten hebben carboxamiden vaak een nog wat breder werkingsspectrum dan strobilurinen. Ook is de preventieve werkingsduur nog enigzins langer. Bij volle doseringen wordt gesproken over circa 1 week langere duurwerking ten opzichte van strobilurinen.

Actieve stoffen uit de groep van de carboxamiden zijn de opvolgers van de strobilurinen. Qua graanziekten hebben carboxamiden vaak een nog wat breder werkingsspectrum dan strobilurinen. Ook is de preventieve werkingsduur nog enigzins langer. Bij volle doseringen wordt gesproken over circa 1 week langere duurwerking ten opzichte van strobilurinen. Ook het greeningseffect is minstens vergelijkbaar.
Carboxamiden zitten in een andere chemische groep als de strobilurinen. Toch is ook deze groep behoorlijk gevoelig voor resistentie-ontwikkelingen. De stoffen worden daarom bij de graanfungiciden altijd gecombineerd met een anderswerkende actieve stof, meestal een triazool. De eerste toegelaten producten met een carboxamide uit de nieuwste generatie zijn Aviator Xpro en Skyway Xpro. Recentelijk is ook Imtrex Duo toegelaten.
Resultaten van o.a. Engels onderzoek laten zien dat graanfungiciden met een carboxamide weer een stapje vooruit betekenen in de beheersing van graanziekten en verbetering van de opbrengsten.
Blijf echter nadrukkelijk de resistentiecijfers van het graanras betrekken bij de inzet van graanfungiciden.