Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 01-11-2011

Luizen in tarwe

Door de hoge temperaturen ontwikkelen tarwepercelen zich snel. Daarnaast ontwikkelen ook insecten zich dit najaar bijzonder snel. Op dit moment resulteert dat in een hoge luisbezetting op vooral de vóór half oktober gezaaide tarwepercelen. Op tarwe die pas boven staat vinden we sporadisch alleen volwassen, gevleugelde luizen.

Door de hoge temperaturen ontwikkelen tarwepercelen zich snel. Daarnaast ontwikkelen ook insecten zich dit najaar bijzonder snel. Op dit moment resulteert dat in een hoge luisbezetting op vooral de vóór half oktober gezaaide tarwepercelen. Op tarwe die pas boven staat vinden we sporadisch alleen volwassen, gevleugelde luizen. Op vroeger gezaaide tarwe vinden we ook hier en daar groepjes jonge luizen. Het gevaar van de luisbezetting is besmetting met gerstevergelingsvirus (yellow Dwarf). Dit virus wordt verspreid door luizen die zich verplaatsen van plant naar plant.
Vanwege het warme najaar adviseren wij op percelen die zwaar bezet zijn met groepjes jonge luizen nu al een bespuiting uit te voeren met een pyrethroïde. Deze bespuiting ruimt de luispopulatie op dat moment op. Omdat na bespuiting nog vliegende luizen op het perceel kunnen landen sluit dit de kans op virusbesmetting niet volledig uit en kan een bespuiting in het voorjaar (feb./maart) nog nodig zijn voordat luizen zich gaan verplaatsen.