Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 28-06-2011

Loofvernietiging pootgoed

De loofvernietiging van pootgoed begint de komende weken weer. Wat zijn de aandachtspunten?

Op percelen waar tijdens de selectie bacteriezieke planten gevonden zijn, is ons advies om verspreiding in die percelen zoveel mogelijk te beperken, een volvelds bespuiting uit te voeren i.p.v. loofklappen of looftrekken.

Middelen: Reglone mag ook vóór 15 juli ingezet worden. Voor de volveldstoepassing is het maximum 5 liter per hectare per seizoen. Pas bij een volveldstoepassing van Reglone echter op voor de risico’s op naveleindrot. Deze zijn het grootst als tijdens toepassing de grond rond de knollen droog is, gevolgd door een periode van neerslag, zware dauw of sterke vochtnalevering uit de grond (kwelgronden).

Spotlight Plus mag sinds vorig jaar ook in pootaardappelen volvelds op een ongeklapt gewas toegepast worden.
Bij volveldstoepassingen hebben we goede ervaringen met de combinatie van 1 ltr Spotlight Plus + 1 ltr Reglone.

Quickdown heeft een vergelijkbare werking als Spotlight, met een wat beter effect op een aantal onkruiden (o.a. kleefkruid en melden). In pootaardappelen is het product alleen toegelaten op een geklapt gewas, en toevoeging van onkruidolie is nodig.

De laatste jaren is gebleken dat Spotlight Plus en Quickdown sterke middelen zijn om hergroei te beperken. Wanneer u Spotlight Plus of Quickdown bij de eerste behandeling toepast, kan dit het beste pas 1-2 dagen na het klappen. Gebruik dan minimaal 300 ltr water. Na toepassing is minimaal 3 uur zonlicht nodig voor een goede werking. Deze middelen hebben alleen een contactwerking, er zijn weinig risico’s op naveleindrot en vaatbundelverkleuring.

Gebruik Finale alleen op een goed geklapt gewas. Na toepassing duurt het 2 tot 4 uur voordat het middel regenvast is. Spuit Finale niet op een avond met een hoge luchtvochtigheid. Zet het middel daarnaast niet in als de grond voor toepassing verzadigd is met water (richtlijn: niet meer dan 40 mm neerslag in 5 dagen).

Denk aan een optimale spuittechniek. Volvelds minimaal 400-500 ltr water gebruiken. Bij rijenspuiten is het doel om de stengels zo goed mogelijk te raken. Gebruik dan 250-300 ltr water en een middenfijne druppel (Spotlight Plus en Quickdown minimaal 300 ltr water). Bij gebruik van de Loof-Does blijft de dosering van het middel gelijk, maar kan het watergebruik worden verminderd tot circa 50 ltr water per hectare.

Looftrekken is nog altijd de beste methode om hergroei zo veel mogelijk te beperken. Nadeel van looftrekken of rijenspuiten is wel de verdichting van de bodem waardoor er mogelijk water kan blijven staan met daardoor indirect wel meer verspreidingskansen van bacterieziek.

MethodeMiddel 1e toepassingMiddel 2e toepassing (volvelds)
Klappen + looftrekkenevt. 1x naspuiten  (zie onderstaande opties) 
Klappen + rijenspuiten1,25 ltr Finale SL / 0,5 ltr Spotlight Plus / 0,4 ltr Quickdown + 1 ltr olie1 ltr Spotlight plus / 0,8 ltr Quickdown + 2 ltr olie
Klappen + volvelds spuiten2,5 ltr Finale SL / 1 ltr Spotlight Plus / 0,8 ltr Quickdown + 2 ltr olie1 ltr Spotlight plus / 0,8 ltr Quickdown + 2 ltr olie
Volvelds spuiten1 ltr Spotlight Plus + 1 ltr Reglone
2-3 ltr Reglone  (pas op risico’s naveleindrot)
1 ltr Spotlight plus (+ 1 ltr Reglone)
3 ltr Reglone (zo nodig herhalen)

NB: hergroei van de aardappelen is zeer aantrekkelijk voor luizen. Gebruik bij stijgende luizendruk eventueel enkele dagen vóór de loofdoding een systemisch breedwerkend middel. Pas deze dan wel toe met veel water om zo goed mogelijk ook onderin het gewas te komen.