Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 09-08-2010

Loofdoding TBM-pootgoed

Loofdoding van het TBM-pootgoed is nu aan de orde. Wacht met loofdoding niet langer dan strikt nodig. Zodra het pootgoed voldoende aan de maat is, dat wil zeggen er zijn voldoende pootbare knollen, maak dan het loof dood om verdere virusbesmetting te voorkomen.

Het aantal poters per plant is nogal wisselend per ras en per perceel. De sortering is ook wat aan de onregelmatig kant, als gevolg van verschil in zetting en de huidige groei na de droge periode.
Houdt de virusbestrijding met olie vol tot aan het moment van loofdoding. Wees daarna zeer alert op nieuwe uitloop in verband met het alsnog overbrengen van virus. Hergroei dan ook direct aanpakken met 1-2 l/ha Reglone.

Er zijn onder de huidige omstandigheden meerdere methoden van loofdoding mogelijk:

  • Volvelds doodspuiten. Voor een loofrijk gewas geldt dat het gewas eerst "open" moet worden gespoten met 2-3 l/ha Reglone in minimaal 500 l/ha water (eventueel toevoeging van 0,1-0,15 l/ha Zipper om meer bladlagen te raken). Afhankelijk van de hoeveelheid bladmassa na 3-4 dagen deze bespuiting herhalen. Vervolgens na 3-4 dagen 1 l/ha Spotlight Plus of 0,8 l/ha Quickdown + 2 l/ha olie. Spotlight Plus en ook Quickdown hebben een goede werking op de doding van de stengels. Voor een goede werking van deze middelen is minimaal 3 uur zonlicht nodig. Spuit daarom bij voorkeur 's ochtends vroeg. Een dauwnat gewas bevordert bovendien de werking. Gebruik hierbij minimaal 300 liter water en voldoende druk.
  • Klappen/spuiten. Dit kan in één werkgang met de klapper voorop de trekker en een rijenspuit achterop. Belangrijk is dat er op de stengelstompen geen loofresten vallen; het is van groot belang om met de bespuiting de stengelstompen goed te raken. Als er toch loofresten op de stengelstompen zijn gevallen, is het beter om na het klappen een dag te wachten met de bespuiting. Mogelijkheden volvelds zijn 1 l/ha Spotlight Plus, 0,8 l/ha Quickdown + 2 l/ha olie of 2,5 l/ha Finale. Voor een goede stengeldoding na 4-5 dagen herhalen met dezelfde dosering Spotlight Plus of Quickdown + olie. Bij het gebruik van Finale zodanig klappen dat er alleen stengelstompen van ± 15 centimeter zonder blad aanwezig zijn. Bij het gebruik van een rijenspuit kan de dosering van de genoemde middelen worden gehalveerd.
  • Looftrekken. Ook looftrekken behoort tot de mogelijkheden. Niet toepassen als er bacterieziek in het pootgoed voorkomt. Voordeel van looftrekken is dat de verbinding tussen stengel en poter direct wordt verbroken en ook eventueel virustransport gelijk stopt. Meestal lukt het looftrekken echter niet voor de volle 100%. Wees daarom ook bij looftrekken alert op nieuwe uitloop en spuit dit op tijd dood.