Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 24-07-2012

Loofdoding pootaardappelen

Blijf altijd regelmatig controleren op hergroei. Qua nabespuiting(en) gaat de voorkeur uit naar Spotlight Plus of Quickdown, eventueel gecombineerd met ca. 1 ltr Reglone als ook nog groen blad aanwezig is (Quickdown alleen op geklapte gewassen).

Blijf altijd regelmatig controleren op hergroei. Qua nabespuiting(en) gaat de voorkeur uit naar Spotlight Plus of Quickdown, eventueel gecombineerd met ca. 1 ltr Reglone als ook nog groen blad aanwezig is (Quickdown alleen op geklapte gewassen). Voor een optimale werking van Spotlight Plus of Quickdown moet er minimaal 3 uur zonlicht zijn ná toepassing, de voorkeur gaat daarom uit naar een toepassing in de ochtend.
Zolang er groene bladeren/stengels aanwezig zijn, is bij wisselvallige omstandigheden het advies Ranman Top, Canvas of Shirlan toe te voegen.

  • Reglone mag het gehele seizoen ingezet worden. Bij de volveldstoepassingen geldt een maximum van 5 liter per hectare per seizoen. Pas bij een volveldstoepassing van een hoge dosering Reglone echter op voor de risico’s op naveleindrot (vooral bij droge grond tijdens toepassen, gevolgd door natte grond).
  • Spuit Finale (alleen op goed geklapt gewas) niet op een avond met een hoge luchtvochtigheid. Zet het middel daarnaast niet in als de grond voor toepassing verzadigd is met water (richtlijn: niet meer dan 40 mm neerslag in 5 dagen).
  • Hergroei van de aardappelen is zeer aantrekkelijk voor luizen. Gebruik bij stijgende luizendruk eventueel enkele dagen vóór de loofdoding een systemisch breedwerkend middel. Pas deze dan wel toe met veel water om zo goed mogelijk ook onderin het gewas te komen.