Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 25-08-2011

Loofdoding consumptieaardappelen

Van veel aardappelpercelen is het loof al behoorlijk op zijn retour. Het valt op dat zelfs een aantal groene percelen al velvast is. Ze groeien nauwelijks meer in kilo’s, maar wel in onderwatergewicht. De volgende zaken kunnen redenen zijn om het gewas dood te spuiten:

Van veel aardappelpercelen is het loof al behoorlijk op zijn retour. Het valt op dat zelfs een aantal groene percelen al velvast is. Ze groeien nauwelijks meer in kilo’s, maar wel in onderwatergewicht. De volgende zaken kunnen redenen zijn om het gewas dood te spuiten:

  • Minder dan 25% groen loof, weinig groei meer, soms wel veel onkruid;
  • Toenemende holheid in rassen als Agria/Fontane met weinig tal;
  • Uit de maat groeien van consumptie rassen o.a. Bildtstar, Folva, enz.;
  • Hoog onderwatergewicht, wat de komende tijd nog hoger kan worden. Bij de owg-bepalingen die we in Westmaas uitvoeren blijkt dat het onderwatergewicht dit jaar op een redelijk hoog niveau ligt ( 380-430 gram). Ook rassen die normaal een laag owg vertonen zitten soms boven de 400 gram. Dit betekent voor het rooien van aardappelen dat de aandacht moet liggen op het beperken van blauw en rooibeschadigingen.

Controleer uw gewas op bovenstaande zaken. Als u vroeger doodspuit, heeft u ook meer mogelijkheden om een geschikt moment voor het rooien uit te kiezen. Voor loofdoding is 2-4 ltr Reglone/diquat, 1 ltr Spotlight Pus, 0,8 ltr Quickdown + 2 ltr olie en 2-3 ltr Finale SL 14 e.a. beschikbaar. De dosering is afhankelijk van de mate van afrijping van het gewas. Groene gewassen de hoogste dosering geven. Controleer of de grond voldoende vochtig is bij toepassing van Reglone/diquat. Spotlight Plus, Quickdown en Finale SL14 zijn een alternatief bij te weinig vocht. Spotlight Plus en Quickdown hebben alleen contactwerking en bij een vol gewas onvoldoende effect. Spuit Spotlight en Quickdown met minimaal 400 ltr water met een midden grove druppel. Na toepassing is minimaal 3 uur zonlicht nodig voor een goede werking. Heeft u te maken met veel onkruid, dan is het beter om te kiezen voor Finale. Gebruik Finale niet onder erg natte omstandigheden (niet meer dan 40 mm regen binnen 5 dagen voor de bespuiting), i.v.m.de kans op rotte knollen, en lees het etiket van tevoren goed door. Spuit alleen op een droog gewas en het duurt minimaal 2 tot 4 uur voordat het middel regenvast is. Spuit Finale niet op een avond met een hoge luchtvochtigheid.  Veiligheidstermijn Quickdown en Finale SL14 is 14 dagen.

U kunt het onderwatergewicht van uw aardappelen laten bepalen door DLV. Neem contact op met uw adviseur of met kantoor Westmaas 0186-573011.