Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 19-11-2013

Landelijke Aaltjesdag 2013

Op 15 november 2013 werd in De Schakel te Nijkerk voor de vierde keer de Landelijke Aaltjesdag gehouden. Het Actieplan Aaltjesbeheersing is in 2005 op initiatief van LTO Nederland en de NAV gestart. In 2013 wordt het Actieplan Aaltjesbeheersing afgerond.

Vanuit het Actieplan Aaltjesbeheersing is belangrijke informatie voor een aaltjesbeheersingsstrategie ontwikkeld en praktijkrijp gemaakt, voor zowel de boer als de adviseur. Elders op Kennisakker is al deze informatie te vinden. De aaltjesmanagementbrochure bundelt bijvoorbeeld alle relevante informatie. Het doel van het Actieplan Aaltjesbeheersing is om alle mogelijke oplossingsrichtingen helder en uniform te communiceren.

Ondanks alle beschikbare informatie blijft het gesprek over schadelijke aaltjes tussen boer en adviseur lastig. In veel gevallen is het namelijk niet mogelijk om een optimaal bouwplan samen te stellen. Desondanks loont het om te werken aan een aaltjesbeheersingsstrategie, omdat een aaltjesbeheersingsstrategie (in)direct bijdraagt aan het rendement van het bedrijf.

Gedurende de Landelijke Aaltjesdag zijn weer vijf workshops gegeven. Hieronder kunt u de presentaties downloaden.

WorkshopModerator
Hoe voorkom je dat aaltjes voor miljoenen euro's schade doen in suikerbieten?Mevr. E. Raaijmakers (IRS)
Nieuwe ontwikkelingen rond groenbemestersDhr. J. Visser (PPO-AGV)
[INVALID URL]Mevr. S. Arends (DLV Plant)
AM-Survey; stand van zakenMevr. L. Den Nijs, Dhr. M. Van Sabben
Aaltjesbeheersingsstrategie in de akkerbouwDhr. A. Wolfs (HLB)

Tevens zijn de geactualiseerde aaltjesmanagement brochure en de slotbrochure te downloaden.