Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 07-02-2012

Koude- en condensbestrijding in de aardappelbewaarplaats

Na een weekje vorst begint de kou her en der in de bewaarplaatsen te komen. Eerst langs aanwezige kieren maar ook langs de muren en dak. Isolatie houdt de warmte en koudedoorvoer door wanden en dak niet tegen maar remt het alleen maar. Wanneer de wanden en het dak afkoelen ontstaat er condens. In eerste instantie is dit niet erg totdat het van het plafond of dak gaat druppen.

Na een weekje vorst begint de kou her en der in de bewaarplaatsen te komen. Eerst langs aanwezige kieren maar ook langs de muren en dak. Isolatie houdt de warmte en koudedoorvoer door wanden en dak niet tegen maar remt het alleen maar. Wanneer de wanden en het dak afkoelen ontstaat er condens. In eerste instantie is dit niet erg totdat het van het plafond of dak gaat druppen. Een natte toplaag kan makkelijk gaan kiemen.
Tegengaan van condens en te koude zijwanden kan door:

  • Intern ventileren. Zorg dat er om de twee uur een kwartier intern geventileerd wordt. Dit zorgt voor menging van de lucht zowel boven het product als langs de afgekoelde wanden. De warmte uit het hart van de bewaarplaats komt op deze manier ook langs de zijwanden en dak;
  • Anti-condensventilatoren gebruiken. Deze ruimteventilatoren (met warmtespiraal) zorgen ervoor dat de lucht in de ruimte boven de aardappelen gemengd wordt. Hierdoor wordt het afkoelen van de lucht beperkt zodat het moment van condensvorming uitgesteld wordt. Bij gebruik van de warmtespiraal wordt de lucht opgewarmd, die zodoende tijdelijk meer vocht kan opnemen;
  • Vochtige lucht afvoeren. Bij gebruik van kleine afzuigventilatoren kan de warme verzadigde lucht afgevoerd worden. Langs kieren in het gebouw zal echter weer koude (en droge) lucht de bewaarplaats inkomen;
  • Ventileren met opgewarmde buitenlucht. Doe dit overdag zodat u controle kunt blijven uitoefenen. Dit om fatale gevolgen te voorkomen wanneer er bijvoorbeeld een kachel slecht functioneert.

Blijf alert op het functioneren van de luchtinlaat- en uitlaatluiken. Bij deze koude temperaturen kan de condens van de aardappelen vastvriezen aan de rubberen afdichtingen van de luiken. Bij openen hiervan kunnen deze afsluitrubbers kapot getrokken worden. Insmeren met vaseline kan dit euvel voorkomen.
Partijen waar nog steeds rot in voorkomt (en die zijn er nog steeds) moeten nog regelmatig gedroogd worden. Gebruik daarvoor opgewarmde buitenlucht. Zorg dat de ingeblazen lucht niet kouder wordt of is dan de producttemperatuur.