Publicatie datum: 14-07-2010
Kiemremming in aardappelen met Royal MH
Vanaf dit seizoen heeft Royal MH in consumptieaardappelen een toelating gekregen als kiemremmingsmiddel door een bespuiting over het gewas.
Door toepassen van MH krijg je een verlenging van de kiemrust, waardoor een inschuurbehandeling overbodig wordt. Dit kan van belang zijn bij schilbrandgevoelige rassen, rassen gevoelig voor inwendige kiem (o.a. Innovator) en erg kiemlustige rassen (o.a. Annabelle, Red Baron, Nicola).
Door toepassing van MH zullen ook de op het land achterblijvende knollen minder kiemlustig zijn, waardoor er bij een aantal rassen minder opslagproblemen kunnen zijn (o.a. Nicola, Hansa).
Er is echter een aantal aandachtspunten voor een goede inzet van dit middel:
- MH is een middel dat in de plant moet worden opgenomen en er dan voor zorgt dat de celdeling stopt. De celstrekking en celvulling gaan daarbij gewoon verder. Volgens de fabrikant (Certis) zijn in een aardappelknol van minimaal 25 mm alle cellen aangelegd en kan vanaf dit moment MH veilig toegepast worden;
- Ook moeten de aardappelen uitgebloeid zijn, omdat je dan de maximale loofhoeveelheid bereikt hebt;
- Om een voldoende hoge concentratie MH in de aardappelknol te krijgen, moet de plant nog wel voldoende vitaal zijn om het middel op te kunnen nemen en moet de plant nog minimaal 3 weken (optimaal 5 weken) groen blijven om MH naar de knollen te transporteren;
- Bovendien moeten de weersomstandigheden op het moment van spuiten zodanig zijn dat het middel opgenomen kan worden (max 26°C, hoge RV en niet afgehard gewas) en moet het minimaal 10 uur droog blijven om het middel niet te laten afspoelen. Toevoegen van een uitvloeier kan in aardappelen negatief werken en wordt daarom niet geadviseerd. Om een voldoende hoge concentratie MH te krijgen is de dosering 5 kg/ha (€ 170). Gebruik 500 liter water en niet mengen met andere gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen.
Besvorming wordt door MH niet gestopt.
Over het voorkomen/remmen van doorwas door het gebruik van MH kunnen we geen advies geven; daarvoor zijn er nu nog te veel onbekende factoren omtrent opname, tijdstip van spuiten en verdeling in de plant.