Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 08-09-2008

Kiemremming aardappelen

Voor een toepassing van een kiemremmer tijdens het inschuren, moeten de aardappelen voldoende huidvast zijn en het ras moet niet extra gevoelig zijn voor schilbrand. Qua middelkeuze zijn er een aantal mogelijkheden.
Gro-Stop Ready is een kant-en-klaar product. Het product kan onverdund toegepast worden, zakt niet uit, geeft een betere verdeling en veroorzaakt geen vetaanslag op apparatuur. Door een verbeterde formulering is tussentijds reinigen niet meer nodig. De dosering is 150 ml/ton aardappelen.
Gro-Stop Basis en het vergelijkbare product Tuberprop Basic kunnen ook nog gebruikt worden. Het product bij voorkeur in een verhouding 1:2 gemengd met water toepassen. Door verdund toepassen is er een betere verdeling en zal er minder snel vettigheid optreden op apparatuur. De dosering hiervan is 60 ml/ton. De veiligheidstermijn van genoemde middelen bedraagt 2 maanden. Bij gebruik van maximaal 75 ml Gro-Stop Ready en 25 ml Gro-Stop Basis is er geen veiligheidstermijn. Hierdoor is toepassing tijdens uitschuren voor tafelaardappelen ook mogelijk.