Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 30-06-2010

Herken eerste aantasting door cysten

Rond de langste dag in het jaar worden de eerste cysten zichtbaar op het wortelstelsel van aardappel. Heeft u een slechte plek in uw aardappelgewas, licht dan nu eens een plant op.
Ga op de wortels dicht bij de moederknol (met een vergrootglas) kijken of er al cysten uitbarsten. Dit is in deze tijd van het jaar te zien als een klein scheurtje in de lengterichting van de wortel, doordat de witte cyste opzwelt en uit de wortel barst. Er is nu nog geen onderscheid te maken tussen G. pallida en G. rostochiensis. De geelverkleuring bij G. rostochiensis vindt later pas plaats.
Vind u cysten dan valt het te overwegen om op zeer korte termijn de slechte plek met een ruime marge eromheen dood te spuiten. Zo wordt op het grootste deel van het wortelstelsel de vermeerdering van het aaltje onderbroken en kan het doodspuiten sanerend werken.
Het is aan te raden na de aardappelteelt een (intensieve) grondbemonstering te laten uitvoeren om in beeld te krijgen hoe omvangrijk de besmetting is op het perceel. Realiseer hierbij dat de eenheid waarop u de monsters neemt ook de eenheid bepaalt waarop maatregelen genomen moeten gaan worden.  Maximaal een monster per 1/3e hectare is om die reden een aanrader.  Uw bemonsteringsbedrijf kan u meer vertellen over de kosten van de verschillende bemonsteringen.