Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 07-11-2012

Drogen zaaiuien

Blijf goed controleren op vochtigheid én kwaliteit van de partij. Vanwege de vaak groener ingeschuurde uien is een langer proces van voldoende nadrogen nodig. Helaas lijkt de kwaliteit van enkele partijen nu tegen te vallen. Zowel koprot als bacterie-aantastingen worden nu zichtbaar. Pel voor een goede controle regelmatig uien volledig open!

Blijf goed controleren op vochtigheid én kwaliteit van de partij. Vanwege de vaak groener ingeschuurde uien is een langer proces van voldoende nadrogen nodig. Helaas lijkt de kwaliteit van enkele partijen nu tegen te vallen. Zowel koprot als bacterie-aantastingen worden nu zichtbaar. Pel voor een goede controle regelmatig uien volledig open!

Voor uien die de laatste 2 weken nog ingeschuurd zijn, is het advies de producttemperatuur op circa 14-15ºC te krijgen. Voldoende hoge inblaastemperatuur is nodig om de temperatuursdaling door verdamping te compenseren. In de praktijk zal deze inblaastemperatuur tussen 2 en de 5ºC boven de producttemperatuur zijn. Continue drogend ventileren blijft  eerst belangrijk.

Let er daarnaast ook bij de eerder ingeschuurde gezonde partijen op dat bij het nadrogen de temperatuur van de partij niet te snel daalt, om voldoende mogelijkheden voor drogende ventilatie te houden. Veel partijen hebben nog altijd circa 30 drogende draaiuien per week nodig. Dat is ongeveer 5-7 uur per dag!
Let bij gebruik van een bewaarcomputer op de juiste afstellingen van het inkoelprogramma, zodat voldoende ventilatie-uren gemaakt kunnen worden. Stel o.a. in dat bij extern ventileren de buitenluchttemperatuur minimaal 3ºC koeler is dan de producttemperatuur, terwijl de kanaaltemperatuur slechts 1,5 á 2ºC koeler is dan het product.

Streef op dit moment naar een producttemperatuur van minimaal 12-14ºC. Wanneer de uien wel voldoende droog en gezond zijn, is het streven de partij omstreeks half november op ca. 10-12ºC te hebben en half december op 7-8ºC. Bij uien is het beter om wat hoger in temperatuur te zitten om voldoende droog te kunnen blijven ventileren dan te snel in temperatuur te zakken. Naast deze richtlijnen blijft  ook de RV van de partij belangrijk; streef naar max. 70% RV in de partij. Dit bepaalt uiteindelijk de echte droogcapaciteit van de ventilatielucht.

Bij een aantal partijen komt nu echter koprot voor. Het is altijd lastig om aantastingen door koprot of o.a. een bacterie-aantasting goed  te kunnnen onderscheiden. Let o.a. op bruinverkleuringen van de eerste vleesrok bovenin.
Zeker voor deze partijen blijft vooralsnog het advies: drogen, drogen, drogen. Het proces van koprot-aantasting zal daardoor geremd kunnen worden, maar is niet volledig te stoppen.