Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 28-07-2011

Dit jaar groot risico op holheid in aardappelen

Holheid is het verschijnsel waarbij midden in de aardappelknol een holte aanwezig is die aan de buitenkant niet te zien is. Tegen holheid is nu niets meer te doen. Er zijn 2 vormen bekend: bij de ene sterft het weefsel in de kern van de knol af en vormt een bruine plek die verkurkt, de tweede vorm zien we in dit soort jaren meer: door snelle groei ontstaan weefselspanningen, waardoor de kern splijt en er vaak een stervormige holte ontstaat. De holte kan verkurken, maar er kan ook schimmel of rot ontstaan.

Holheid komt vooral voor op percelen met een lage knolzetting, zoals dit jaar op vele percelen het geval is. Er zijn percelen met 3-5 knollen per plant. Er bestaan duidelijke rasverschillen in gevoeligheid voor holheid, maar de knolzetting is nu meer bepalend. Door holheid wordt het onderwatergewicht van knollen verlaagd, maar het grootste probleem is natuurlijk de verwerking voor frites etc.

Voor u als teler zit er niets anders op dan bij percelen met een lage knolzetting vanaf nu wekelijks verspreid over het perceel te monsteren. Snijd de knollen door en bepaal het (gewichts!) % holle knollen.

Zodra holheid optreedt is zo snel mogelijk doodspuiten de enige optie, mits het onderwatergewicht voldoende hoog is. Zijn de aardappelen al verkocht (contract), overleg dan met uw afnemer. Bedenk hierbij wel dat het afzetten van een partij met een lager owg (< 360) gemakkelijker is (export, tafel) dan een partij met veel holle knollen!