Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 29-09-2010

Controleer uw ingeschuurde peen en aardappel

Met het rooien van de aardappelen zijn de aaltjesproblemen niet voorbij. Met name (bedrieglijk) maïswortelknobbelaaltjes (Meloidogyne chitwoodi en M. fallax) , stengelaaltjes,(Ditylenchus dipcasi), en het door vrijlevende wortelaaltjes (Trichodorus en Paratrichodorus) overgebrachte tabaksratelvirus gaan met de knollen mee de schuur in.
Tijdens de bewaring kunnen deze problemen verergeren

Foto 1: Stengelaaltjes aantasting.

 

De knollen vertonen ingezonken plekken en geven een  zogenaamde droogrot die tot diep in de knol kan doordringen. Probleem kan in de bewaring groter worden, kies dus voor een versnelde afzet van consumptie. Pootgoed  besmet met Stengelaaltjes zal worden afgekeurd 

 

 

 

Foto 2 en 3: Aantasting door (bedrieglijk) maïswortelknobbelaaltjes.

Op de knollen zijn de eiproppen van het maïswortelknobbelaaltje ook uitwendig te zien. In consumptieaardappelen geeft dit ernstige kwaliteitsschade. Ook hier kunnen de symptomen gedurende de bewaring erger worden en is het raadzaam om aangetaste partijen versneld af te zetten. Besmet pootgoed zal worden afgekeurd.

Ook voor peen is het belangrijk om te weten of de partij besmet is met wortelknobbelaaltjes (M. chitwoodi/ M. fallax) omdat deze de bewaarbaarheid niet ten goede komen.

Foto 4: Kringerigheid in aardappelen veroorzaakt door het tabaksratelvirus.

Het probleem neemt in de bewaring niet toe.

Als het zo is dat de aaltjesbesmetting in de schuur pas aan het licht komt is het goed om het bouwplan eens kritisch te bekijken op aaltjesrisico's. De website www.aaltjesschema.nl  kan hierbij behulpzaam zijn.