Publicatie datum: 20-01-2010
Bewuste rassenkeuze
Kent u de aaltjessituatie op uw percelen? Dan kunt u optimaal gebruik maken van de beschikbare resistenties en tolerantie in de diverse gewassen. Met name in de aardappel, suikerbiet en groenbemesters is het opletten welke raseigenschappen het best op uw bedrijf passen.
Zo zet u resistentie of tolerantie in waar dat nodig is en profiteert u van andere aantrekkelijke raseigenschappen waar aaltjesresistentie niet nodig is.
Laat u daarom in deze tijd goed informeren en lees de vakbladen. Er komen elk jaar weer nieuwe resistente en/of tolerante rassen beschikbaar. Een heel gepuzzel maar de inspanning meer dan waard. Zowel schade lijden door aaltjes bij het ontbreken van resistentie of tolerantie, als een minder optimale opbrengst door onnodige inzet van resistentie (duurder uitgangsmateriaal) kan u in de portemonnee raken
Tolerantie en resistentie zijn compleet verschillende begrippen.
Tolerantie zegt iets over de verdraagzaamheid van een gewas om, ondanks de vele aaltjes, toch onverstoorbaar door te groeien en productie te maken. Resistentie zegt iets over de mogelijkheden die een gewas heeft om de vermeerdering van de aaltjes te voorkomen of te verminderen.
Zo kan een hoog resistent ras op een perceel met hoge aaltjesdichtheden alleen tot goede groei komen wanneer het ook tolerant is. Op percelen met minder hoge aaltjesdichtheden wordt tolerantie minder belangrijk.