Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 15-12-2008

Bewaring en aflevering van pootaardappelen

In de bewaring en verwerking van pootaardappelen is op dit moment een aantal zaken van belang:

  • Dit jaar zijn de partijen matig kiemlustig. Voorkom echter condensvorming en controleer vanaf de komende periode regelmatig uw partijen om daarmee de bewaarstrategie zo goed mogelijk te houden;
  • Controleer de kwaliteit van uw uitgangsmateriaal op met name rhizoctonia en schurft. Was een monster om een goed beeld van de partij te krijgen. Probeer via onderzoek te achterhalen of het poederschurft of graslandschurft betreft. In tegenstelling tot graslandschurft kan poederschurft via de knollen volgend jaar een nieuw perceel besmetten;
  • Bij het sorteren en/of afleveren van pootgoed is de minimale knoltemperatuur een belangrijk aandachtspunt. Warm de aardappelen op tot minimaal 8-10 graden; dit om kleine scheurtjes in de huid zoveel mogelijk te voorkomen. Bij wondjes is de kans op bacterieinfectie groter.