Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 11-10-2012

Bewaring aardappelen

Nu een deel van de aardappelen binnen zit, blijken er behoorlijke verschillen te bestaan tussen de verschillende partijen. Dit betreft m.n. de hoeveelheid rotte knollen. De beste bewaarstrategie hangt sterk af van de status van de partij op dit moment. We kunnen een drietal categorieën onderscheiden:Partij aardappelen met nauwelijks of geen rotte knollen

Nu een deel van de aardappelen binnen zit, blijken er behoorlijke verschillen te bestaan tussen de verschillende partijen. Dit betreft m.n. de hoeveelheid rotte knollen. De beste bewaarstrategie hangt sterk af van de status van de partij op dit moment. We kunnen een drietal categorieën onderscheiden:

Partij aardappelen met nauwelijks of geen rotte knollen
Bij deze partijen gaat het er vooral om de hoeveelheid externe draaiuren te beperken. Dit om aan het eind van het bewaarseizoen met zo weinig mogelijk gewichtsverlies en drukplekken de partij af te leveren. Tijdens de wondheelperiode is een uur per dag ventileren voldoende. De wondheelperiode duurt bij een producttemperatuur van 12°C 14 dagen en bij een producttemperatuur van 15°C 10 dagen. Mocht de wondheelperiode nu voorbij zijn dan kunt u de producttemperatuur in enkele dagen naar 12°C brengen. Om minder draaiuren te krijgen kan dit het beste gebeuren met een vrij groot verschil van 3-4°C in het kanaal. Half oktober is 12°C de streeftemperatuur. Eind oktober is dit 10°C. Het beste is om de gemiddelde etmaal temperatuur te volgen. Sneller inkoelen geeft meer schommelingen in temperatuur. Er zijn nu koude nachten maar er komt straks vrijwel zeker ook weer een zachtere periode.

Partij aardappelen met enkele rotte knollen
Sommige partijen zijn droog maar er zitten (plaatselijk) toch wat rotte knollen in de partij. Als aanvulling op de bovenstaand beschreven strategie is hier het advies om extra intern te draaien om het lekvocht uit deze rotte knollen door de hoop heen te verdelen. Bijvoorbeeld na 5 uur stilstand van de ventilatoren 1 uur intern draaien afh. van de hoeveelheid rotte knollen. Een goede partijcontrole bepaalt de hoeveelheid draaiuren. De goede knol die direct onder de rotte knol zit mag niet rondom nat zijn. Hierop moet u het aantal interne draaiuren baseren. Wanneer het toch nodig is om ook extern iets extra’s te draaien probeer dit dan overdag te doen om de producttemperatuur niet te ver te laten dalen.

Partij aardappelen met veel rotte knollen
In een enkele partij zitten veel rotte knollen. Hier volstaat extra intern draaien niet meer. Bij deze partijen is er zoveel lekvocht dat het vocht ook (continu) afgevoerd moet worden. Om droogmogelijkheden te houden, moet u bij deze partijen proberen om de producttemperatuur op 14-15°C te houden. Gezien de vrij lage buitentemperaturen zal veel drogen niet zonder de inzet van kachels kunnen. Zonder kachels zal de producttemperatuur zeer snel dalen. Warm de buitenlucht op naar een kanaaltemperatuur van 15°C. Ook hier is een goede partijcontrole belangrijk. Het gaat hierbij ook weer om de goede aardappel direct onder een rotte knol.