Publicatie datum: 03-05-2011
Bewaring aardappelen
De afgelopen twee weken is de temperatuur van veel partijen aardappelen opgelopen tot 10 á 12 graden Celsius. De komende nachten zijn er weer diverse mogelijkheden om de aardappelen terug in te koelen. Hoe ver de aardappelen terug gekoeld moeten worden hangt af van de periode die ze nog in de bewaring moeten zitten, het ras en de staat van de bewaarcel. Koel aardappelen die binnen nu en 3 weken verladen moeten worden niet verder terug dan 9 á 9,5 graden Celsius. Fritesaardappelen die langer bewaard moeten worden of tafelaardappelen kunnen gekoeld worden tot 8 á 8,5 °C. Het verder terugdraaien van de temperatuur werkt grotere temperatuursschommelingen in de hand. Met name voor rassen met een mindere bakkleur zoals Bintje kan dit een oplopend bakcijfer tot gevolg hebben. Probeer te koelen met zo min mogelijk draaiuren, dit kan gerealiseerd worden door het verschil tussen kanaal- en producttemperatuur omhoog te zetten naar 3 á 4 °C. Draai de aardappelen maximaal 1 °C per dag naar beneden. Controleer dagelijks of deze instelling het gewenste effect heeft.