Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 26-09-2011

Bewaren zetmeelaardappelen

Het bewaren van zetmeelaardappelen vraag elk jaar weer veel aandacht. Dit begint al voordat de aardappelen gerooid gaan worden. Elk detail kan bepalen of de aardappelen goed blijven in de bewaring of dat er rot optreedt. Een aantal aandachtpunten zijn hieronder genoemd.

Het bewaren van zetmeelaardappelen vraag elk jaar weer veel aandacht. Dit begint al voordat de aardappelen gerooid gaan worden. Elk detail kan bepalen of de aardappelen goed blijven in de bewaring of dat er rot optreedt. Een aantal aandachtpunten zijn hieronder genoemd.

Voorbereiding. Een goede bewaring begint met een goede voorbereiding. De thermometers moeten goed zijn. Bij twijfel de meters laten ijken. Dit geldt ook voor de voelers in de partij. De bewaarcomputer moet weer ingesteld worden op het nieuwe seizoen. Zorg dat er geen obstakels in de drukkamer aanwezig zijn en zorg dat de kanalen leeg gemaakt zijn.

Drogen. Bij aardappelen wordt gestart met het afvoeren van het vrije vocht aan de aardappelen. Hierna volgt de periode van wondheling. Het afvoeren van het vrije vocht moet direct na het inschuren gestart worden. Het is van belang dat dit snel gebeurt, maar de temperatuur van het product mag niet te veel zakken. De beste momenten zijn bij een relatief hoge buitentemperatuur en een lage RV. Het heeft daarom de voorkeur om dit vrije vocht overdag af te voeren.

Wondheling. Na het drogen wordt de wondhelingsperiode gestart. De wondheling verloopt sneller bij een hogere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid. De benodigde wondhelingsperiode zal ongeveer 14 dagen zijn. Het is wel van belang de aardappelen droog te houden gedurende deze periode en te voorkomen dat het CO2 gehalte oploopt. Iedere dag 15 – 30 minuten extern ventileren is dan ook nodig.

Inkoelen. Na de wondhelingsperiode de temperatuur geleidelijk verlagen. Volg hierbij het verloop van de gemiddelde dagtemperatuur. In de praktijk betekent dit inkoelen met ongeveer 1°C per week. Het is verleidelijk om koude nachten te benutten om sneller in te koelen. De kans op schommeling in temperatuur en hierdoor condensvorming in de partij neemt dan echter toe. Een tweede nadeel van te snel inkoelen is dat er minder mogelijkheden zijn om te drogen wanneer dat nodig mocht zijn.
 
Goed bewaren valt of staat met controle! Zorg dat u regelmatig op uw aardappelen gaat kijken, ook tijdens drukke werkzaamheden. Vooral in het begin van de bewaarperiode is dagelijkse controle van belang. Zijn de aardappelen eenmaal goed en droog, dan kan de frequentie terug naar eenmaal per week. Bedenk dat een computer niet ziet wat er met uw aardappelen gebeurt!