Publicatie datum: 15-12-2011
Actualiteiten bewaring uien
Wellicht mede door de lage prijzen staat de kwaliteit van uien op dit moment ter discussie. Vooral problemen met koprot worden genoemd. Bij te kort geklapte grove uien zien we de eerste problemen met koprot.
Wellicht mede door de lage prijzen staat de kwaliteit van uien op dit moment ter discussie. Vooral problemen met koprot worden genoemd. Bij te kort geklapte grove uien zien we de eerste problemen met koprot.
Koprot is een schimmel die in de hals van de ui kan groeien en voor rot in de ui zorgt. Snel drogen direct na het inschuren kan koprot beperken. Maar ook later blijft het te allen tijde belangrijk dat de uien droog blijven. Dit betekent minimaal 30 uur per week ventileren met drogende lucht (een dauwpunt van minimaal 1 °C lager dan het product). Condens kunt u bijv. voorkomen met behulp van condensventilatoren of door een elektrisch kacheltje boven de hoop te plaatsen. Bij partijen uien met meer tarra kunt u het lekvocht uit een rotte ui versneld afvoeren door tijdelijk met behulp van een kachel te drogen, zodat ze weer “scherp” komen te zitten. Als we er vanuit gaan dat de partij op 6 °C zit, dan kunt u de buitenlucht van 0-2 °C opwarmen tot 8 °C in het kanaal. U bent dan drogend bezig en de producttemperatuur van 6 graden mag oplopen naar 7-8 °C. U krijgt dan later weer meer droogmogelijkheden. Houdt de temperatuur van de uien rond de 8 °C om voldoende te kunnen blijven drogen. De spruitrust wordt eerder doorbroken door temperatuursschommelingen. Deze treden sneller op door een lage bewaartemperatuur (van 5-6 °C), die niet te handhaven is. Probeer zoveel mogelijk met buitenlucht (menglucht) te draaien om voldoende vocht af te voeren.