Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 22-06-2013

Aarfusarium wintertarwe

Als de aren tijdens de bloei minimaal 24 uur continu nat zijn, krijgen fusariumschimmels meer infectiekansen. Vooral bij rassen met een lager resistentiecijfer tegen aarfusarium kan een (aanvullende) bespuiting dan zinvol zijn. Dit geldt voor o.a. Delmare, Tabasco, Tataros, Lincoln, Julius en EU-rassen als Asano, Sophyta en Expert.
De exacte timing van een dergelijke toepassing blijft bij fusarium echter lastig, zowel de preventieve als de curatieve werking betreft enkele dagen.
Als in het vlagbladstadium circa 10-14 dagen terug een breedwerkend fungicide is ingezet, is het bij gevoelige rassen de overweging om alsnog 0,75 - 1 ltr Prosaro of 1 - 1,5 ltr Caramba toe te passen als meerdere dagen vochtig weer verwacht wordt. De laatste inzichten geven aan dat een toepassing begin bloei dan het beste lijkt.
Een aantal percelen zijn nog niet behandeld in het vlagbladstadium. Bij de huidige weersverwachting is het advies nu wel een (aanvullende) bespuiting uit te voeren, met een nevenwerking tegen fusarium. Om ook de bescherming tegen Septoria zo goed mogelijk te houden gaat dan de voorkeur uit naar 1 ltr Skyway / Aviator of Prosaro.