Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 20-11-2012

Aardappelen verkopen en/of afleveren? Eerst zelf tarreren!

Het aandeel tarra is dit groeiseizoen flink hoger dan andere jaren. We constateren meer groeischeuren, vreterij en duidelijk meer groen. De ervaring leert dat ‘slechte verrassingen’ bij de levering van aardappelen voor beide partijen zeer vervelend zijn, zeker bij het huidige prijsniveau.

Het aandeel tarra is dit groeiseizoen flink hoger dan andere jaren. We constateren meer groeischeuren, vreterij en duidelijk meer groen. De ervaring leert dat ‘slechte verrassingen’ bij de levering van aardappelen voor beide partijen zeer vervelend zijn, zeker bij het huidige prijsniveau. Bij een dalende prijsbeweging is het voor de koper soms een reden voor afkeur, bij een stijgende beweging van de prijs kan opeens het % tarra veel hoger uitvallen dan verwacht, waardoor u ook met een ontevreden gevoel zit. Daarbij is het bij verkoop verstandig om zelf te weten wat de kwaliteit is. Reden genoeg om zelf uw partij goed te tarreren voordat ze het erf verlaten, zowel voor vrije verkoop, contract als pool. Dit doet u door een voldoende groot monster (minimaal 100 knollen) te beoordelen op uiterlijke en innerlijke kwaliteiten. Neem op verschillende plaatsen in de cel een monster (emmer) en was deze aardappelen. Door te wassen, kunt u de aardappelen beter beoordelen. Bekijk iedere knol op uiterlijk (groeischeur, gaatjes, rot, snijvlakken). Door ze te schillen kunt u ze ook op blauw beoordelen. Snijd ze ook door om de aardappelen inwendig te kunnen controleren op bruine roest, tabaksratelvirus, slakken of ritnaalden. Let wel, tafelaardappelen worden strenger beoordeeld dan fritesaardappelen. Wanneer deze onder de gangbare voorwaarden verkocht worden, zal de aardappeltarra niet meevallen. Voor de aardappeltarra vangt u niets. Mogelijkheden voor u zijn om afspraken te maken over uitbetalen van de aardappeltarra of het verkopen van de partij op Zeeuwse tarrering (enkel grond, rot en stukken zijn tarra).