Publicatie datum: 31-05-2012
Aanpak Phytophthora-bestrijding aardappelen
De eerste percelen aardappelen staan boven en de loofgroei zal deze week bij de voorspelde hogere temperatuur van rond de 20 ºC razendsnel gaan. Start met de bestrijding zodra het gewas bovenkomt en er kansen zijn op infecties. Maak hierbij gebruik van beslissingsondersteunende systemen, zoals Dacom, Prophy (Agrovision), Alphi of de Kans op fax.
De eerste percelen aardappelen staan boven en de loofgroei zal deze week bij de voorspelde hogere temperatuur van rond de 20 ºC razendsnel gaan. Start met de bestrijding zodra het gewas bovenkomt en er kansen zijn op infecties. Maak hierbij gebruik van beslissingsondersteunende systemen, zoals Dacom, Prophy (Agrovision), Alphi of de Kans op fax. De huidige vochtige omstandigheden met een hoge RV zijn gevaarlijke omstandigheden. Bovendien zijn we vorig seizoen niet vrij van Phytophthora geëindigd, waardoor de kans op latent besmette knollen (opslag) aanwezig is. Ook zitten nu knollen al een hele lange tijd in natte grond. Zorg dus vanaf opkomst voor een goed beschermd gewas. Nog niet gefreesde bovenstaande aardappelen zijn net zo goed vatbaar voor Phytophthora, spuit deze dus ook vanaf opkomst. Bij het onderfrezen van geïnfecteerde aardappelen gaat de ziekte namelijk gewoon verder, terwijl u er dan niets aan kunt doen.
Aan het begin van het groeiseizoen wordt meestal een keuze gemaakt uit de middelen Aviso DF, Curzate M WG, Orvego, Revus, of Valbon. Alle genoemde middelen hebben ook enige (1-2 dagen terug) curatieve werking. Vertrouw hier echter niet teveel op. Curatief effect is meegenomen, maar verleng niet standaard het spuitinterval met 2 dagen omdat deze middelen een curatief effect hebben. In perioden met snelle groei en 'Phytophthora-weer' gaat het dan toch vaak fout. Dus bij hoge ziektedruk en snelgroeiend gewas een kort interval hanteren (4-5 dagen).
Kijk kritisch naar de te gebruiken dosering. Gebruikt u een lagere dosering dan de adviesdosering, kom dan wel sneller terug met de volgende bespuiting. Moet u bij een lagere dosering een bespuiting uitstellen door bijvoorbeeld slecht weer, dan is het gewas minder beschermd als gewenst en is de kans dat het fout gaat groter.
De aandroogperiode van middelen hangt sterk af van het weer. Heeft u te maken met drogende omstandigheden; zonnig weer, wind en een lage RV, dan is deze periode korter dan bij windstil, bewolkt weer en een hoge RV. De aandroogtijd van Revus, Orvego is 0,5-1 uur, van Valbon 1–2 uur en van Curzate M e.a., Aviso DF 2-6 uur. Deze middelen zijn te mengen met virusolie!