Brancheorganisatie Akkerbouw logo

Kennisakker.nl

Publicatie datum: 14-04-2008

Aandachtspunten koolzaad

Bij een dichte gewasstand is een goede groeiregulatie in koolzaad vaak nuttig, en bij meer wisselvallige omstandigheden vlak voor de bloei geldt dit ook voor de beschermende werking tegen Phoma-stengelaantasting.
In een aantal gevallen is een eerste toepassing al uitgevoerd. Tot kort voor de bloei kan dan nog Caramba worden toegepast tegen o.a. Phoma. Ook deze toepassing geeft dan nog een groeiregulerend effect.

In de periode vlak voor de bloei kunnen daarnaast koolzaadglanskevers schade geven aan het gewas door het wegvreten van de bloemknoppen. Er geldt een schadedrempel van ca. 5 glanskevers per plant. Bij hoge temperaturen ligt deze drempel nog wat lager.
Voor de bestrijding is ook dit jaar Talstar 8 SC toegestaan. Het betreft maximaal 1 toepassing per teelt tot en met 31 mei 2008 met gebruikmaking van minimaal 90% driftreducerende doppen en met een teeltvrije zone van 50 cm. Om bijen en hommels te beschermen mag u dit product niet gebruiken op al in bloei staande gewassen. De dosering bedraagt 0,125 liter per hectare.