Secondary menu

Biofumigatie

- Hoe werkt de methode? -
02/09/2016 - Gera van Os - Wageningen UR - PPO / PRI

Biofumigatie is een biologische manier om bodemgebonden ziekten en plagen te bestrijden. Hoe deze methode werkt, welke resultaten er te behalen zijn en wat de kosten zijn is te lezen in de nieuwste folder van het Beter bodembeheer-onderzoek.

Vanaf het jaar 2000 is de biofumigatie-methode in opkomst voor de bestrijding van bodemgebonden ziekten en plagen. Gewassen uit de familie van de kruisbloemigen, waaronder bijvoorbeeld bladkool en gele mosterd, produceren stoffen die omgezet kunnen worden in giftige verbindingen. Deze verbindingen zijn verwant aan de actieve stof in het chemische grondontsmettingsmiddel metamnatrium.

Conclusie
Op grond van de bestaande onderzoeksresultaten is het niet realistisch om bij de teelt en het onderwerken van een glucosinolaathoudend gewas te rekenen op een extra biofumigatie-effect bovenop het groenbemestings-effect. Door de lage concentratie isothiocyanaten die vrijkomt en de korte tijd dat deze stoffen aanwezig zijn in de grond, heeft biofumigatie géén effect van betekenis op de besmetting met ziekteverwekkers.

De flyer is hieronder te downloaden.

AttachmentSize
PDF icon Biofumigatie (pdf, 6 pagina's)330.71 KB